Tradycyjne jedzenie na czeskich jarmarkach

Jesień i zima w Czechach to pora różnych jarmarków. Na początek są te winne, potem adwentowe, a i po Nowym Roku coś by się znalazło. Jarmarki opierają się głównie na jedzeniu i piciu. Jeśli chcesz spróbować prawdziwej kuchni regionalnej, to chyba nie ma lepszej okazji. Poniżej znajdziesz krótki przewodnik po czeskiej kuchni jarmarcznej.

Bramboráky – nic innego jak znany i u nas placek ziemniaczany. Jednak w Czechach są one większe i grubsze. Bramboráky z reguły są mocno doprawione czosnkiem i kminkiem. Występują w wielu wersjach, do ciasta dodawane są: kapusta, boczek, sery. Jedną ciekawszych wersji jest Bramborák s olomouckými tvarůžky, który ma co prawda bardzo specyficzny zapach, jednak smakuje wybornie. Bramboráky smażone są na czystym oleju roślinnym, więc te bez dodatków mogą zjeść i wegetarianie. I na koniec mała uwaga – cena za placki podawana jest zwyczajowo za 100g, więc nie zdziw się, że jeśli sprzedawca poprosi o wyższą kwotę, niż ta widoczna w menu.

img_4608

Langoše – placki z ciasta drożdżowego smażone w głębokim tłuszczu. Jedne z najpopularniejszych streetfoodowych przysmaków ochoczo jedzone w Czechach, na Słowacji i Węgrzech. Podawane z pastą z roztartego czosnku (mocna rzecz), serem czy też po prostu keczupem. Kolejna opcja także dla wegetarian.

Farmářské brambory – małe ziemniaczki duszone z cebulką i jakimś mięsem. Może to być kiełbasa, boczek albo wędzonka. Farmářské brambory mogą być, zależnie od regionu, wzbogacone o kapustę, paprykę czy pieczarki.

img_4616

img_4744

Na straganach znajdziesz także wszelkiego rodzaju kiełbasy i mięsa z grilla. Nierzadko pieczona są na rożnie całe prosiaki. Serwowane są także gulasze, bardzo często z dziczyzny. Warto spróbować kaszanki i czegoś w rodzaju pasztetowej o ciekawej, lekko grudkowatej konsystencji. Ceny podobnie jak w przypadku bramboraków podawane są za 100g.

img_4609-1

img_5056

Nie zdziw się jeśli wśród tych wszystkich tradycyjnych dla kuchni czeskiej specjałów znajdziesz także dania inspirowane kuchnią azjatycką. Republika Czeska jest domem dla pokaźnej grupy Wietnamczyków. Niektórzy z nich przybyli do Czech jeszcze w czasach komunistycznych, więc przez te kilka dekad kuchnia orientalna zyskała na popularności także wśród Czechów. Praktycznie na każdym jarmarku można spotkać przynajmniej jeden stragan serwujący coś z kuchni orientalnej.

Oczywiście nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Obowiązkowo są to kołacze, często w świątecznych, bogato zdobionych wersjach. Najlepsze są valašské frgále, będące regionalną specjalnością. Prócz tego znajdziesz lívance, czyli małe grube placuszki z ciasta naleśnikowego, często podawane z powidłami śliwkowymi i śmietaną. Bardzo popularny jest też słowacki trdelník, czyli ciasto w kształcie spirali pieczone na specjalnym wałku.

img_4748

img_4992

Last but not least, czyli przejdźmy do picia. Napoje (bez)alkoholowe występują na jarmarkach w wielkiej obfitości. W okresie letnim króluje oczywiście piwo, na jesieni wina, a w zimie różnego rodzaju poncze, grzane wino i miody. I tu kolejne uwaga. W Republice Czeskiej dopuszczalnym poziomem alkoholu we krwi kierowcy jest 0 (tak, słownie: zero). Czeska drogówka wyposażona jest w alkomaty i chętnie ich używa, więc nie warto ryzykować.

img_4843

Svařák albo svařené víno – grzane wino w wersji mocno wypasionej, z upalonym karmele, przyprawami, często wzmocnione owocowym destylatem. Napój zdecydowanie alkoholowy.
Vánoční punč – bardzo szeroko rozumiany napój alkoholowy, przygotowany na bazie owocowych destylatów, brandy czy też rumu. Obowiązkowo podawany z owocami.

Jadąc na jarmark zaopatrz się w odpowiednią ilość gotówki, bo kartą nie zapłacisz praktycznie nigdzie. Ceny nie są niskie i jeśli chcesz popróbować różnych rzeczy musisz liczyć jakieś 500 koron od osoby. Za te pieniądze bez problemu kupisz trzy dania i trzy – cztery kubki czegoś do picia.

 

Reklamy

7 thoughts on “Tradycyjne jedzenie na czeskich jarmarkach

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się opinią i skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s