Czeska kuchnia – Pečený čaj

Sypnęło śniegiem, przymroziło, więc pora nieco się rozgrzać. A nie ma nic lepszego na rozgrzewkę, niż kubek aromatycznej pieczonej herbaty – tak, wiem, brzmi dziwnie, pozostańmy więc przy Czeskiej nazwie. Pečený čaj to u nas rzecz praktycznie nie znana, za to u naszych południowych sąsiadów napój narodowy serwowany, zwłaszcza w sezonie zimowym, praktycznie w każdej kawiarni.

Pečený čaj tak naprawdę z prawdziwą herbatą nie ma nic wspólnego. Jego podstawą są owoce, aromatyczne przyprawy, cukier i nieco alkoholu (niestety jedynie w wersji domowej, w tych sklepowych wzmocnienie nie występuje). Produktem finalnym jest skondensowana i bardzo aromatyczna masa przypominająca konfiturę, która po zalaniu gorącą wodą przemienia się w pyszny napój.

Pečený čaj
Pečený čaj

Pečený čaj możesz kupić praktycznie w większości sklepów spożywczych. Wybór jest dość duży, ceny umiarkowane. Za słoiczek, wystarczający do przygotowania jednego kubka napoju, zapłacisz około 25 Kč.

Pečený čaj możesz także przygotować samodzielnie w domu. Choć jest to nieco pracochłonne, warto choć raz spróbować. Zwłaszcza jeśli masz ogród, własne owoce i talent do robienia przetworów. Przepis na pečený čaj jest prosty. Potrzebne będą: 2 kg owoców, 1 kg cukru, 200 ml rumu lub innego aromatycznego alkoholu oraz przyprawy. Miękkie owoce (maliny, jeżyny, jagody) pozostawiamy w całości, a te twardsze (śliwki, gruszki, jabłka) kroimy w drobną kostkę. Owoce przekładamy do głębokiej blachy do pieczenia, dodajemy przyprawy np. cynamon, kardamon, kolendrę, anyż, polewamy alkoholem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 °C. Po 10 minutach owocową masę posypujemy połową cukru. Pieczemy kolejne 10 minut, delikatnie mieszamy i posypujemy pozostałym cukrem. Teraz pečený čaj musi spędzić w piekarniku 40 minut. Warto go od czasu do czasu delikatnie pomieszać, aby smaki dobrze się połączyły. Gorąca masę przekładamy do słoiczków i… gotowe.

Pečený čaj
Pečený čaj
Advertisements

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s