Czeska kuchnia – Pečený čaj

Sypnęło śniegiem, przymroziło, więc pora nieco się rozgrzać. A nie ma nic lepszego na rozgrzewkę, niż kubek aromatycznej pieczonej herbaty – tak, wiem, brzmi dziwnie, pozostańmy więc przy Czeskiej nazwie. Pečený čaj to u nas rzecz praktycznie nie znana, za to u naszych południowych sąsiadów napój narodowy serwowany, zwłaszcza w sezonie zimowym, praktycznie w każdej kawiarni.

Pečený čaj tak naprawdę z prawdziwą herbatą nie ma nic wspólnego. Jego podstawą są owoce, aromatyczne przyprawy, cukier i nieco alkoholu (niestety jedynie w wersji domowej, w tych sklepowych wzmocnienie nie występuje). Produktem finalnym jest skondensowana i bardzo aromatyczna masa przypominająca konfiturę, która po zalaniu gorącą wodą przemienia się w pyszny napój.

Pečený čaj
Pečený čaj

Pečený čaj możesz kupić praktycznie w większości sklepów spożywczych. Wybór jest dość duży, ceny umiarkowane. Za słoiczek, wystarczający do przygotowania jednego kubka napoju, zapłacisz około 25 Kč.

Pečený čaj możesz także przygotować samodzielnie w domu. Choć jest to nieco pracochłonne, warto choć raz spróbować. Zwłaszcza jeśli masz ogród, własne owoce i talent do robienia przetworów. Przepis na pečený čaj jest prosty. Potrzebne będą: 2 kg owoców, 1 kg cukru, 200 ml rumu lub innego aromatycznego alkoholu oraz przyprawy. Miękkie owoce (maliny, jeżyny, jagody) pozostawiamy w całości, a te twardsze (śliwki, gruszki, jabłka) kroimy w drobną kostkę. Owoce przekładamy do głębokiej blachy do pieczenia, dodajemy przyprawy np. cynamon, kardamon, kolendrę, anyż, polewamy alkoholem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 °C. Po 10 minutach owocową masę posypujemy połową cukru. Pieczemy kolejne 10 minut, delikatnie mieszamy i posypujemy pozostałym cukrem. Teraz pečený čaj musi spędzić w piekarniku 40 minut. Warto go od czasu do czasu delikatnie pomieszać, aby smaki dobrze się połączyły. Gorąca masę przekładamy do słoiczków i… gotowe.

Pečený čaj
Pečený čaj
Reklamy

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się opinią i skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s