Czeskie produkty – olomoucké tvarůžky

Loštice to niewielkie, liczące trochę ponad 3 tysiące mieszkańców miasteczko, położone niedaleko Ołomuńca na Środkowych Morawach w Czeskiej Republice. Miasteczko nie wyróżnia się ani wieloma zabytkami, ani szczególnie piękną zabudową. Mimo to jest wyjątkowe. Życie mieszkańców Loštic i okolicznych miejscowości od lat toczy się wokół  pewnego unikalnego produktu jakim jest serek ołomuniecki. To właśnie w Lošticach, nieprzerwanie od 1876 roku działa zakład produkujący niezwykłe mleczarskie wyroby, doskonale znane prawdziwym miłośnikom serów nie tylko w Czeskiej Republice.

Udokumentowana historia serków ołomunieckich sięga XVI wieku. Mniej więcej właśnie wtedy na targu w Ołomuńcu pojawiły się serki wiejskie, które można uznać za przodków tych, które produkowane są w obecnych czasach. Przez klika następnych stuleci serki ołomunieckie zdobywały podniebienia Czechów, a w roku 1872 zaprezentowano je na wystawie światowej w Wiedniu – spotkały się z wielkim uznaniem i zagościły na stołach także w innych krajach Europy.

Serki ołomunieckie (oryginalnie Olomoucké tvarůžky) to dojrzewający ser wyprodukowany z odtłuszczonego mleka krowiego. Ich konsystencja i smak są dość niepowtarzalne. Młode serki są twarde i podobne w smaku do twarogu. W miarę dojrzewania zmienia się ich smak od lekko do mocno pikantnego, barwa od złotej poprzez pomarańczową aż do jasno brązowej. Zmienia się także ich konsystencja, od twardej po miękką i lekko ciągnącą. Z czasem nabierają też co raz silniejszego, dość specyficznego aromatu. O smaku serków dużo powie nam termin przydatności do spożycia. Serki, które mają 4 tygodnie przydatności będą lekko twarde o łagodnym twarogowym smaku; 3 tygodnie przydatności będą nieco bardziej miękkie, a ich smak zacznie być lekko pikantny; na tydzień przed końcem przydatności serki będą bardzo miękkie o mocno mazistej skórce i charakterystycznym, dość pikantnym smaku.

Serki ołomunieckie zajmują dość istotne miejsce w kuchni naszych południowych sąsiadów. Pewnie dlatego, że doskonale smakują z piwem. Młodych serków używa się do smażenia, zapiekania i faszerowania; z bardziej dojrzałych można przygotować doskonałe racuchy; mocno dojrzałe będą idealną bazą past do pieczywa. Serki ołomunieckie można także marynować z aromatycznymi ziołami. Trudno sobie wyobrazić zdrowszą i smaczniejszą przekąskę do znakomitego czeskiego piwa.
W sierpniu 2010 roku Komisja Europejska zarejestrowała serki ołomunieckie jako produkt regionalny, a producent zyskał prawo do oznaczania swojego wyrobu, rozpoznawalnym w całej Unii znakiem „chronione oznaczenie geograficzne”.

Serki stały się motorem rozwoju miasteczka. Prócz fabryki, w Lošticach działa Muzeum Serków oraz świetnie zaopatrzony sklep firmowy. Można tam kupić serki w bardzo szerokim asortymencie oraz pyszne wędliny z dodatkiem… serków oczywiście. Kilka kroków od sklepu działa restauracja „U Coufalů” która specjalizuje się w daniach z serków ołomunieckich. Od przystawek przez zupy, aż po dania główne – każde danie obowiązkowo z użyciem serków. W holu restauracji działa automat do sprzedaży serków – to na wypadek, gdyby sklep firmowy był już zamknięty. Przy jednej z uliczek odchodzących od rynku działa „Tvarůžková cukrárna” – połączenie niewielkiej cukierni z barem. A w ofercie… oczywiście pyszności z serków. I wytrawne, i na słodko. Jest w czym wybierać.

Jeśli wybieracie się na wycieczkę w okolice Ołomuńca, Loštice są miejscem, które obowiązkowo powinniście odwiedzić. Jeśli takiej wycieczki nie macie w planach, nie wszystko stracone. Serki ołomunieckie, w mocno okrojonym asortymencie, można spotkać w sklepach sieci Alma, Społem, Carrefour, Tesco i Auchan.

Reklamy

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się opinią i skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s