Gdzie zjeść w Brnie – Mikrofarma


Nie lubię pisać recenzji knajp i rzadko to robię. Doskonale zdaję sobie sprawę, że knajpa to żywy organizm i wiele zmiennych. Zbyt wiele, by na podstawie jednego czy dwóch skosztowanych dań, wystawić jednoznaczną ocenę. A na regularne wizyty, które mogłyby mnie utwierdzić w takiej czy innej opinii, najzwyczajniej w świecie szkoda mi czasu. Przecież jest tyle ciekawych miejsc, w których można zjeść. Po co się ograniczać? Z tego powodu wracam tylko do miejsc, które uważam za wyjątkowe.

Dziś chciałbym zaprosić Cię do takiego wyjątkowego miejsca. Wyjątkowego z kilku powodów. Ze względu na koncept oraz na jakość podawanego jedzenia. Ale zacznijmy od początku. Mikrofarma to mały sklep z wysokiej jakości mięsem, uzupełnionym o skromną ofertę nabiału i delikatesów. Niejako przy okazji, przy sklepie działa malutkie bistro serwujące proste dania z pogranicza kuchni domowej i street foodu. Wszystkie proponowane przez Mikrofarmę potrawy łączy jedno – bazują na składnikach wysokiej jakości.

Stałymi pozycjami w menu Mikrofarmy są burgery, hot-dog, kiełbaskii i kanapki z wołowiną. Uzupełnieniem są zupy oraz proste dania obiadowe. Głównie, choć nie tylko, wywodzące się z kuchni czeskiej. Jeśli nie lubisz niespodzianek, aktualne menu znajdziesz na fejsbuku, na profilu Mikrofarmy.

Daniem, które skusiło mnie do odwiedzenia tego miejsca po raz pierwszy, była tradycyjna czeska winna kiełbasa. Dość ciekawa, bo przygotowana z gęsiny, a nie wieprzowiny. Winną kiełbasę jadłem już kilka razy i mówiąc szczerze, do tej pory nie znalazła się w TOP 10 moich ulubionych dań. Z reguły ciężka, mocno tłusta i nieco bez smaku. Mikro Farma skusiła mnie tą gęsiną i… to był strzał w dziesiątkę. Pochłonąłem ją z wielką radością, bo jak tu się nie cieszyć delikatną cienką kiełbaską o chrupiącej, lekko przyrumienionej skórce. W dodatku podano ją z przecudownym puree z ziemniaków, doprawionym cebulką duszoną z dodatkiem mięsnego sosu. Delikatny smak gęsiny, dobrze wyczuwalny posmak wina i doskonała konsystencja sprawiły, że z miejsca pokochałem to danie. Jako alternatywa do ziemniaków, serwowane było puree z dyni. Całkiem smaczne, rozgrzewające, jednak zdecydowanie wolę ziemniaki.

Vinná klobása z gęsi - Mikrofarma Brno
Vinná klobása z gęsi
Vinná klobása z gęsi
Jelitko czy kaszanka

Daniem, które w menu pojawia się znacznie częściej jest typowa czeska Sekaná. Jest to coś pomiędzy naszym klopsem a pieczenią rzymską. Praktycznie w każdym regionie Czech jest ona inna – drobniej lub grubiej mielona, mocniej lub słabiej przyprawiona. Jada się ją na zimno w bułce, z dodatkiem musztardy albo na ciepło, jako pełnoprawne danie obiadowe. W Mikrofarmie jadłem ją w tej drugiej wersji. Smakowała bardzo domowo.

Sekaná

Jak już wspominałem, w menu Mikrofarmy znajdziesz kilka prostych burgerów. Choć są tam ciekawsze pozycje z menu, postanowiłem sprawdzić jak wypada to małe bistro na tle rewelacyjnej brneńskiej burgerowni Burger Inn, zwłaszcza, że ta ostatnia padła ofiarą własnego sukcesu i znalezienie miejsca w malutkim lokalu graniczy z cudem. Może w Mikro Farmie nie znajdziesz tak wypasionych dodatków, jakimi kuszą w Burger Inn, ale burgery i tak są pierwsza klasa. Doskonałe mięso, pyszne pieczywo i skromne, choć wysokiej jakości dodatki sprawiły, że burgera zjem tam jeszcze nie raz.

Jednak prawdziwym hitem Mikrofarmy są kanapki z wołowiną. W menu jest rostbef oraz pastrami, podane na doskonałej jakości pieczywie.
Tu mała dygresja. Wiem, że nie powinienem, ale czasami człowiek zwyczajnie musi… . Krew mnie zalewa, gdy czytam różne idiotyzmy na temat czeskiego pieczywa. Że chleb tylko z kminkiem, w dodatku kwaśny jak cholera. Że jak nie chleb, to rohliki bez smaku, o konsystencji waty. Bardzo przepraszam, ale jak czytam takie brednie, to się zastanawiam, jak mocno uderzyli się w głowę ci, co je piszą. Proponuję wejść do pierwszej z brzegu piekarni (tak, piekarni!) i popatrzeć, ile różnego rodzaju pieczywa leży na półkach. I więcej nie pieprzyć takich bzdur. Chcesz dobrego pieczywa? Naucz się je kupować.
Wróćmy do tematu. Cieniutkie i soczyste plasterki rostbefu podane w maślanej bułce z dodatkiem szpinaku i pomidorów jest absolutnie boskie. Kanapka zasmakowała mi do tego stopnia, że od kiedy jej po raz pierwszy spróbowałem, nie wyobrażam sobie wizyty w Brnie bez spałaszowania tego przysmaku. Chyba że… akurat mam ochotę na pastrami. Pastrami z Mikrofarmy zdeklasowało moje ulubione pastrami z krakowskiego People&Food. Nie żałuję, bo w Brnie jestem znacznie częściej niż w Krakowie. Godna polecenia jest także kanapka z wieprzowiną, a ściślej z wieprzową szynką.

Mikrofarma nie należy do miejsc tanich. Danie obiadowe kosztuje tam w granicach 110 – 169 koron, burger od 90 – 175 koron, kanapka blisko 80 – 110 koron. Ale w tym miejscu płaci się za jakość składników. Czemu jestem tego pewny? Bo cały asortyment produktów w Mikro Farmie pochodzi z małych ekologicznych gospodarstw rolnych. Bez trudu można ustalić pochodzenie każdego kawałka mięsa czy wędliny. Z tych samych produktów przygotowywane są dania serwowane w bistro.

Mikrofarma Brno
Moravské náměstí 4, 602 00 Brno
Godziny otwarcia: Po-So  9.00-22.00

3 myśli w temacie “Gdzie zjeść w Brnie – Mikrofarma

  1. To już drugi na dziś artykuł który czytam o Czechach i oglądam zdjęcia i mam ogromne ciśnienie by pojechać tam w tym roku. Wakacje co prawda mam już zaplanowane, ale to będzie dodatek.

    Polubienie

  2. Wybieramy się teraz 1 maja do Bohumina, głównie na zakupy – sklepy w ten dzień będą czynne? Gdzie w Bohuminie można coś dobrego zjeść? Poleci ktoś, coś?

    Polubienie

    1. 1 maja jest w Czechach świętem państwowym wolnym od pracy. Jednak w ten dzień nie ma zakazu handlu, więc większość sieciowych marketów i centrów handlowych będzie czynna. Jednak należy liczyć się z tym, że małe sklepy i punkty usługowe poza centrami handlowymi mogą być zamknięte.

      Polubienie

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się opinią i skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.