Co zjeść w Czechach na śniadanie

Wbrew powszechnym stereotypom, kuchnia czeska to nie tylko wieprzowina, kapusta i knedlik. Pod pewnymi względami, codzienna kuchnia naszych południowych sąsiadów jest znacznie bogatsza niż polska. A wymyślne frykasy nie dość, że łatwo dostępne to jeszcze w cenach przyjaznych dla portfela. Jeśli zastanawiasz się, co warto zjeść w Czechach to w tym wpisie znajdziesz propozycje na bardzo czeski śniadania.

Co zjeść w Czechach na śniadanie?

Chlebíčky

Chyba nie ma nic bardziej czeskiego, a właściwie praskiego od poczciwego chlebíčka. Śliczne apetyczne kanapeczki można kupić w przecudownych przybytkach zwanych lahůdkářství, które niestety nie mają polskiego odpowiednika oraz każdym sklepie, który posiada stoisko z garmażerką, i w wielu piekarniach. Chlebíčky występują w tak wielu rodzajach, że trudno wymienić wszystkie. Od skromnych z jajkiem i sałatką warzywną, przez bardziej wyrafinowane z różnymi rodzajami wędlin, po bardzo eleganckie z kawiorem. Co kto lubi. Asortyment chlebíčków ograniczony jest jedynie fantazją osób, które je przygotowują. Jak dla mnie nie ma czeskiego śniadania bez tych pysznych kanapeczek.

W dobrym lahůdkářství kupisz kilkadziesiąt rodzajów tych pysznych kanapeczek

Pomazánky

Pomazánky to pasty do smarowania pieczywa. Robione na bazie masła, twarogu i różnych dodatków. Od bardzo prostych jak jajeczna czy serowa, po dość egzotyczne dla kogoś, kto nie jest Czechem, jak drożdżowa. Pomazánky znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

Z lewej kanapka z pomazánka z łososia
Hipsterski chlebek z pomazánką z pieczonego buraka, koziego sera i orzechów
Proste kanapeczki z pomazánką serową
Z prawej chlebek z pomazánką z sardynek

Sałatki

Sałatka jedzona przy pomocy rohlíka to typowy czeski street food. Najlepiej kupować ja w lahůdkářství, bo najświeższe i w największym wyborze.

Czy to w bufecie na dworcu…
… czy to w lahůdkářství, sałatki muszą być. Do tego bułka i śniadanie gotowe.

Smaženka

Smaženka to pajda pszenno-żytniego chleba z czymś pomiędzy jajecznicą a omletem i piklami. Pyszne i bardzo pożywne. No i niezwykle Czeskie. Przy tym doskonale pasuje do piwa. Piwo do śniadania? I cóż z tego? W Czechach nikogo to nie dziwi.

Typowa smaženka. Polecam wegetarianom, bo nie ma w tym ani grama mięsa.
I kolejna smaženka. Tu akurat Czesi są dość konserwatywni i na inne wariacje smakowe nie ma co liczyć – konserwowe warzywa, pomidor i czasem sałata.

Co zjeść w Czechach na drugie śniadanie?

Daruj sobie Párek v rohlíku, bo to masz w Polsce na każdej stacji benzynowej, a czeskie parówki zazwyczaj są dokładnie tej samej jakości, co polskie. Zwłaszcza te, na párek v rohlíku Szamą drugiego wyboru polskiego turysty jest Smažený sýr v housce. Owszem, można zjeść, ale po co? W 9 na 10 miejsc dostaniesz gotowca z zamrażarki. W 5 na 10 przypadków biedak nim trafi do bułki, zostanie zmasakrowany w mikrofali. Zapomnij o serze, zrób sobie dobrze, zjedz sekanou w housce i poczuj się jak prawdziwy Czech.

Párek v rohlíku wersja 2.0, czyli pyszne hot-dogi z Parky´s, konceptu załozonego przez zakłady mięsne Kostelecké uzeniny. Wszystkie parówki i kiełbaski w Pakry’s są z dobrej jakości mięsa, bez MOM.
Smažený sýr v housce, jedynie jako ostateczność.

Sekaná v housce

Sekaná v housce to nic innego jak duża pszenna bułka z grubym plastrem czegoś, czemu najbliżej do znanej w Polsce pieczeni rzymskiej. Sekanou robi się z mielonego mięsa. W zależności od wersji mięso będzie albo drobniutko zmielone, a sekana konsystencję serdelka, albo grubo mielone, a sekana z wyglądu przypominać będzie właśnie rzymską pieczeń. Jest to typowy czeski street food, więc bułki z sekanou kupisz w wielu sklepach mięsnych czy w małej gastronomii. Sekana bez bułki a z ziemniakami jest pełnoprawnym daniem obiadowym.

Chcesz bułkę z sekanou? To proste! Idziesz do sklepu mięsnego, wybierasz rodzaj…
… prosisz obsługę o sekanou v housce…
… i po chwili cieszysz się jedzonkiem.
Sekana z targu, prosto od lokalnego rzeźnika.

Obložené bagety

Obložené bagety, czyli różnego typu bagietki, bułki i bułeczki, z różnymi dodatkami. Królują te z serem i typową wędliną jak szynka czy salami, jednak coraz częściej można spotkać zdecydowanie bardziej wymyślne kompozycje.

A Ty co o tym sądzisz? Podziel się opinią i skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.