Co zjeść w Czechach na śniadanie

Wbrew powszechnym stereotypom, kuchnia czeska to nie tylko wieprzowina, kapusta i knedlik. Pod pewnymi względami, codzienna kuchnia naszych południowych sąsiadów jest znacznie bogatsza niż polska. A wymyślne frykasy nie dość, że łatwo dostępne to jeszcze w cenach przyjaznych dla portfela. Jeśli zastanawiasz się, co warto zjeść w Czechach to w tym wpisie znajdziesz propozycje na bardzo czeski śniadania.

Co zjeść w Czechach na śniadanie?

Chlebíčky

Chyba nie ma nic bardziej czeskiego, a właściwie praskiego od poczciwego chlebíčka. Śliczne apetyczne kanapeczki można kupić w przecudownych przybytkach zwanych lahůdkářství, które niestety nie mają polskiego odpowiednika oraz każdym sklepie, który posiada stoisko z garmażerką, i w wielu piekarniach. Chlebíčky występują w tak wielu rodzajach, że trudno wymienić wszystkie. Od skromnych z jajkiem i sałatką warzywną, przez bardziej wyrafinowane z różnymi rodzajami wędlin, po bardzo eleganckie z kawiorem. Co kto lubi. Asortyment chlebíčków ograniczony jest jedynie fantazją osób, które je przygotowują. Jak dla mnie nie ma czeskiego śniadania bez tych pysznych kanapeczek.

Pomazánky

Pomazánky to pasty do smarowania pieczywa. Robione na bazie masła, twarogu i różnych dodatków. Od bardzo prostych jak jajeczna czy serowa, po dość egzotyczne dla kogoś, kto nie jest Czechem, jak drożdżowa. Pomazánky znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

Sałatki

Sałatka jedzona przy pomocy rohlíka to typowy czeski street food. Najlepiej kupować ja w lahůdkářství, bo najświeższe i w największym wyborze.

Smaženka

Smaženka to pajda pszenno-żytniego chleba z czymś pomiędzy jajecznicą a omletem i piklami. Pyszne i bardzo pożywne. No i niezwykle Czeskie. Przy tym doskonale pasuje do piwa. Piwo do śniadania? I cóż z tego? W Czechach nikogo to nie dziwi.

Co zjeść w Czechach na drugie śniadanie?

Daruj sobie Párek v rohlíku, bo to masz w Polsce na każdej stacji benzynowej, a czeskie parówki zazwyczaj są dokładnie tej samej jakości, co polskie. Zwłaszcza te, na párek v rohlíku Szamą drugiego wyboru polskiego turysty jest Smažený sýr v housce. Owszem, można zjeść, ale po co? W 9 na 10 miejsc dostaniesz gotowca z zamrażarki. W 5 na 10 przypadków biedak nim trafi do bułki, zostanie zmasakrowany w mikrofali. Zapomnij o serze, zrób sobie dobrze, zjedz sekanou w housce i poczuj się jak prawdziwy Czech.

Sekaná v housce

Sekaná v housce to nic innego jak duża pszenna bułka z grubym plastrem czegoś, czemu najbliżej do znanej w Polsce pieczeni rzymskiej. Sekanou robi się z mielonego mięsa. W zależności od wersji mięso będzie albo drobniutko zmielone, a sekana konsystencję serdelka, albo grubo mielone, a sekana z wyglądu przypominać będzie właśnie rzymską pieczeń. Jest to typowy czeski street food, więc bułki z sekanou kupisz w wielu sklepach mięsnych czy w małej gastronomii. Sekana bez bułki a z ziemniakami jest pełnoprawnym daniem obiadowym.

Obložené bagety

Obložené bagety, czyli różnego typu bagietki, bułki i bułeczki, z różnymi dodatkami. Królują te z serem i typową wędliną jak szynka czy salami, jednak coraz częściej można spotkać zdecydowanie bardziej wymyślne kompozycje.

Komentarze